Begeleiding start-ups en scale-ups

Nederlanders zijn creatief en ondernemend. Het barst van de start-up initiatieven...

Nederlanders zijn creatief en ondernemend. Het barst van de start-up initiatieven en scale-ups. Daar zijn we heel trots op, maar succesvol zijn deze ondernemingen vaak niet. En dat is spijtig als het stopzetten van een kansrijk ondernemersinitiatief onnodig is. Onnodig omdat allerlei basis zaken niet goed geregeld zijn: geen inzicht in de cijfers, een gebrekkige informatievoorziening en de voorbereiding voor een nieuwe financieringsronde die veel te laat wordt ingezet.    

Reinier ontmoet regelmatig startende ondernemers die geen “businessplan” hebben. Laat staan dat ze de “business case” scherp hebben. Gesteld wordt dan dat het zonde van de tijd is of dat de toekomst onzeker is. En wat gebeurt er dan, opeens komt de ondernemer er achter dat over een paar maanden het geld op is.

Als Reinier stilstaat bij de factoren die succes opleveren dan wordt er meer duidelijk. De vaak jonge start-up en scale-up ondernemers moeten veel ballen in de lucht houden en er zijn uitdagingen op uiteenlopende gebieden. Het begint daarom bij het onderkennen (bewustzijn) van de complexiteit en veelzijdigheid van het ondernemerschap. Hij benadrukt het belang van het aanbrengen van focus ofwel het stellen van prioriteiten, al dan niet gebruik makend van accelerator programma’s en incubators.

Verder noemt Reinier de noodzaak dat start-ups en scale-ups tijdig de juiste mensen aan zich binden. Met kennis en ervaring op een breed terrein. Denk bijvoorbeeld aan techniek, kwaliteit, logistiek, ICT, HR, financiën, juridische zaken, marketing & sales, etc. Vorm een gedreven team dat ook met tegenvallers kan omgaan. Teamleden die allemaal dezelfde “stip aan de horizon” zien en beseffen dat het succes alleen behaald zal worden door een gezamenlijke inspanning. In veel gevallen in samenwerking met business-partners.

De corona-crisis brengt de wendbaarheid van de start-ups en scale-ups scherp in beeld, aldus Reinier. Een beroep doen op de steunmaatregelen van de overheid betekent dat relevante vragen van de overheid concreet moeten kunnen worden beantwoord. Dat kan zijn het aanleveren van een fatsoenlijke meerjarenbegroting, een heldere samenvatting van de “business case”, maar ook een jaarrekening die voldoet aan de verslaggevingsregels.

Tip voor de start-up en scale-up ondernemer: ga voor succes en laat je op weg helpen door iemand die weet wat er op je afkomt en wat dit concreet betekent. Mail of bel Reinier voor een afspraak!